U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” u Sv. Ivanu Zelini posađeno je 16 sadnica stabala Javora mliječa

U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” u Sv. Ivanu Zelini posađeno je 16 sadnica stabala Javora mliječa

  • OBJAVLJENO 22. 02. 2023. | ZADNJA PROMJENA 04. 10. 2023.

U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”) u Sv. Ivanu Zelini posađeno je 16 sadnica stabala Javora mliječa (Acer platanoides L.)  

 

Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”).

Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala  koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline financirala je nabavku novih sadnica. U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i tvrtkom Beton Koritnik 21.2.2023. posađeno je ukupno 16 novih sadnica stabala javora mliječa (Acer plantanodies L.) uz park ŠRC-a Sveti Ivan Zelina  gdje se nalazi novi pumptrack poligon, višenamjenski sportski centar, dječje igralište, košarkaško, nogometno i hokej igralište te teren za odbojku na pijesku. Grad Sveti Ivan Zelina financirao je sadnju i kolčenje stabala, a dobavljač tvrtka Beton Koritnik donirao je razliku u visini stabala kako bi već u startu imali viša stabla. Sva stabla su umjesto minimalnih 1,40 m sada visine između 4 i 5 metara. Zelinske komunalije redovno će održavati posađene sadnice stabala. Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog otiska, a želja nam je nastaviti sa projektom i slijedećih godina, te se nadamo da će se uključiti i šira lokalna zajednica. Sve sadnice označene su oznakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia  naturally yours te su unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree.

Planting action Number of planted trees: 16 Type of tree: Broadleaved?? Type of action: Planting Year of planting: 2023? Land type: Urban or peri-urban area? https://mapmytree.eea.europa.eu/#/action/detail/ctz/934

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.