Mirisni kesteni, bogata gastronomska ponuda, edukacije, izložbe i obilje zabave! Jednom riječju, Zelinska kestenijada!

Mirisni kesteni, bogata gastronomska ponuda, edukacije, izložbe i obilje zabave! Jednom riječju, Zelinska kestenijada!

  • OBJAVLJENO 26. 09. 2023. | ZADNJA PROMJENA 16. 10. 2023.

Pridružite se Kestenijadi u Svetom Ivanu Zelini, očuvajte ekosustav Zelinske gore pješačenjem i osvojite mirisne kestene!

Na vrhu Zelinske gore, nedaleko od pitoresknog grada Sveti Ivan Zelina, čeka vas neponovljivo iskustvo uživanja u prirodi i gastronomskim delicijama na tradicionalnoj 25. Zelinskoj kestenijadi, koja će se održati u nedjelju, 15. listopada s početkom u 9 sati.

Sveti Ivan Zelina, smješten na svega četrdesetak kilometara sjeveroistočno od Zagreba, krije u svojoj blizini pravu prirodnu riznicu – Kladeščicu. Ovaj impozantan vrh Zelinske gore, čija visina doseže 463 metra nadmorske visine, mami posjetitelje prekrasnom prirodom i nezaboravnim panoramskim pogledom. A upravo na ovom mjestu, u nedjelju 15. listopada, održat će se 25. Zelinska kestenijada, s bogatim programom i nizom atraktivnih punktova, počevši u 9 sati.

Dođite na kestenijadu pješačeći, doprinesite očuvanju ekosustava i osvojite vruće kestene!

Iako se do vrha Kladeščice može stići automobilom ili biciklom, organizatori s velikim entuzijazmom potiču posjetitelje da se ohrabre i dođu na ekološki prihvatljiv način pješačenjem. Staza započinje u mjestu Biškupec i vodi kroz zaštićeni krajolik bukove šume. Put prolazi pokraj stare utvrde Zelingrad, srednjovjekovnog čuvara šumskih puteva, a do nje se lako stiže opuštenom šetnjom uz potok Velika reka. Ne zaboravite ponijeti sa sobom bocu za piće kako biste ju napunili čistom izvorskom vodom s planinskog izvora Žlebica, koji se nalazi uz šumski put.

Hodanje stazom neće biti zamorno jer cijela ruta ima i edukativnu komponentu, obiluje informativnim drvenim pločama koje pružaju zanimljive informacije o različitim biljnim i životinjskim vrstama, uključujući i one ugrožene ili zaštićene. Šetnja pješačkom stazom traje otprilike 1 sat i 15 minuta, a prvih 200 posjetitelja koji dođu pješice na kestenijadu bit će nagrađeni mjericom slasnih kestena, kao znak zahvale za očuvanje ekosustava Zelinske gore.

Mirisni kesteni, bogata gastronomska ponuda, edukacije, izložbe i obilje zabave!

Kestenijada u Sv. Ivanu Zelini nudi raznolik program koji obuhvaća prirodne ljepote, edukaciju, zabavu i jesenske plodove, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo.

U središtu zbivanja na glavnom punktu, Udruga Amanita priređuje pravu gastronomsku čaroliju koja će trajati od 9 do 18 sati. Osim mirisnih pečenih kestena, posjetiteljima će biti ponuđena raznovrsna gastronomska ponuda, impresivna izložba gljiva i nezaboravna tamburaška glazba.

Na drugom punktu, lovačko društvo Srndać preuzima inicijativu već u 10 sati. Njihova edukacija o divljim životinjama oduševit će sve ljubitelje prirode, a natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića donosi priliku vrsnim kuharima da pokažu svoje vještine. Degustacija lovačkog gulaša bit će dostupna posjetiteljima sve do 18 sati.

Ljubitelji adrenalina i off-road vožnje bit će oduševljeni punktom Moto i off-road kluba Sv. Ivan Zelina. Ondje će se izletnici moći družiti s motoristima i uživati u njihovoj izvanrednoj gastronomskoj ponudi, uz, naravno, sočne pečene kestene, od 10 do 18 sati.

Za one sklonije biciklizmu, Klub biciklista „Sic“ organizira 7. Biciklijadu na Kestenijadu s okupljanjem na Trgu A. Starčevića. Biciklisti će krenuti rutom: Trg A. Starčevića – Biškupec – Kladeščica, s početkom u 10 sati.

Za sve posjetitelje Kestenijade koji žele aktivno uživati u prirodi, Udruženje „Fit Forma“ organizira pješačenje do Kladeščice s polaskom u 10 sati, ispred objekta u Žlebici 1. Pozovite svoju širu obitelj i prijatelje da vam se pridruže u ovoj ugodnoj šetnji, okružite se prekrasnim zelenim pejzažima, udahnite svježi zrak i zajedno doživite sve čari prirode koje Kestenijada i Sv. Ivan Zelina nude.

Program za djecu i mlade uz igre i pregršt zabave!

Uz raznoliku ponudu za sve generacije, Kestenijada u Sv. Ivanu Zelini također ima i poseban program za najmlađe posjetitelje. Društvo „Naša djeca Sv. Ivan Zelina“ organizira na „Veseloj livadi“, niz aktivnosti za djecu – dječju olimpijadu, zaboravljene igre, graničara, a sve to uz prigodne nagrade! Druženja i igre počinju od 12 sati.

Nesmetan promet na 25. Zelinskoj Kestenijadi bez dugotrajnog čekanja!

Od ove godine, za vrijeme Kestenijade, promet je organiziran na iznimno efikasan način kako bi se riješio problem dugotrajnog čekanja. Počevši od parkirališta u Biškupecu Zelinskom, vozila će biti usmjerena prema vrhu Kladeščice duž Zelingradske ceste u jednom smjeru. Kad posjetitelji odluče napustiti manifestaciju, u suprotnom smjeru duž ceste Globočec i Žlebica, omogućen im je siguran povratak prema Biškupecu Zelinskom.

Organizatori su novom prometnom regulacijom osigurali potpuno nesmetan (kružni) protok vozila u oba smjera, čime će sudionicima manifestacije pružiti ugodnije iskustvo dolaska i odlaska na 25. Zelinsku Kestenijadu.

Kestenijada je prilika za povezivanje s prirodom i tradicijom na jedinstven način

Ovo događanje ne slavi samo kestene i tradiciju, već predstavlja i svojevrsni povratak prirodi kroz raznolike aktivnosti. Manifestacija privlači nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a svaki od njih odlazi obogaćen pregrštom prekrasnih uspomena na toplinu jesenskog dana ispunjenog šarenilom, zabavom i neodoljivim mirisom pečenih kestena.

Važno je napomenuti da je broj dostupnih mjesta i stolova ograničen, stoga preporučujemo da sa sobom ponesete vlastite dekice kako biste si osigurali ugodno mjesto za opuštanje na prekrasnom zelinskom brdu.

Organizatori ovog događanja su Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline, a svake godine im se pridružuje sve veći broj udruga i volontera. Pridružite se i vi ovoj čarobnoj manifestaciji i doprinesite njezinu uspjehu.

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.